Nieuwe recepten

15 dingen die je niet wist over Krispy Kreme

15 dingen die je niet wist over Krispy Kreme

Deze cultische donutketen heeft een behoorlijk interessante geschiedenis

Dana Ward / Shutterstock

Wat ketens betreft, Krispy Kreme is zo goed als onmogelijk om een ​​hekel aan te hebben. Grotendeels gesmeed op de achterkant van een enkel item - de legendarische Original Glazed Donut - is de ketting erin geslaagd zijn cult-achtige aanhang te behouden, ook al heeft het meer dan 1.000 locaties wereldwijd. Maar zelfs als het fysiek onmogelijk voor je is om een ​​bezoek te laten liggen wanneer het "hete licht" aan is, wedden we dat er veel is dat je niet wist over deze populaire donutketen.

15 dingen die je niet wist over Krispy Kreme

Dana Ward / Shutterstock

Wat ketens betreft, Krispy Kreme is zo goed als onmogelijk om een ​​hekel aan te hebben. Maar zelfs als het fysiek onmogelijk voor je is om een ​​bezoek te laten liggen wanneer het "hete licht" aan is, wedden we dat er veel is dat je niet wist over deze populaire donutketen.

De oorsprong van het donutrecept blijft een beetje een mysterie

Volgens een rapport kocht Vernons oom Ishmael Armstrong het recept voor de legendarische Original Glazed, met gist gerezen donut van een Franse chef-kok in New Orleans. In een andere (op de Krispy Kreme-site), was Vernon Rudolph degene die het kocht. In een derde erfde Vernon het recept van Joe Lebeau, de eigenaar van een Paducah-donutwinkel. In 1999, afstammeling Carver Rudolph ging naar Paduca om het mysterie te doorgronden, en ontdekte dat Ishmael het recept hoogstwaarschijnlijk had gekregen van Joe LeBoeuf, een kok op een boot in Ohio River, die slechts 10 maanden voor de aankomst van Carver stierf.

De plaatsing van de eerste locatie was geïnspireerd door een sigaret

Vernon Rudolph was een toegewijde Camel sigarettenroker, dus toen hij nadacht over waar hij zijn eerste locatie zou openen, werd zijn beslissing beïnvloed door het feit dat de zeer succesvolle Camel zijn hoofdkantoor had in Winston-Salem, North Carolina.

Hete donuts waren oorspronkelijk alleen vóór zonsopgang verkrijgbaar

James R. Martin / Shutterstock

In het begin werden warme donuts niet de hele dag door verkocht; zoals hoogstens bakkerijen, werd al het koken in de vroege ochtend gedaan, dus klanten die een hete donut wilden, moesten tussen middernacht en 04.00 uur arriveren.

Originele winkels die alleen worden verkocht aan gemakswinkels

De eerste Krispy Kreme in Salem was slechts een productiekeuken om donuts te bakken voor verkoop bij lokale kruidenierswaren en gemakswinkels. De geur die uit het gebouw kwam was echter zo bedwelmend dat hongerige voorbijgangers tijdens die late uurtjes hun hoofd naar binnen doken en vroegen om ter plekke donuts te kopen. Vernon begreep de hint en sneed een gat in de muur van het gebouw om donuts te verkopen.

The Original Glazed bevat 11 gram vet en 190 calorieën

de donut, die ongeveer 1,7 gram weegt, bevat ook vijf gram verzadigd vet, 21 gram koolhydraten en 10 gram suiker. Het recept is in de loop der jaren nauwelijks veranderd.

Het helpt al sinds 1955 met inzamelingsacties

Krispy Kreme lanceerde zijn fondsenwervende tak in 1955, en vandaag is het bedrijf: nog steeds actief betrokken bij het assisteren bij fondsenwerving, met gemiddeld 50 tot 60 procent winstmarges.

De eerste winkel die alleen voor de detailhandel was geopend tot 1989

Alle winkels verkochten donuts die ter plaatse waren gemaakt tot 1989, toen de eerste winkellocatie werd geopend op High Point Road in Greensboro, North Carolina. Het verkopen van kant-en-klare donuts maakt veel trouwe toegewijden van streek en gaat door tot op de dag van vandaag.

Het "Hot Now" -licht werd geïntroduceerd in 1992

Dat beroemde "Hot Now"-lampje dat aangeeft wanneer hete donuts vers uit de friteuse komen? Het werd pas in 1992 uitgerold.

De keten breidde zich te snel uit in de vroege jaren 2000

Snelle expansie was de naam van het spel in de vroege jaren 2000 na de beursintroductie in april 2000, maar in 2004 werd het duidelijk dat de leidinggevenden van het bedrijf hadden besloten veel te snel uit te breiden toen het zijn eerste verlies leed als beursgenoteerd bedrijf. Terwijl de keten probeerde het weg te redeneren door de koolhydraatarme rage de schuld te geven, werd rivaal Dunkin' Donuts niet beïnvloed door de trend, en analisten gaven in plaats daarvan de schuld aan het verlies aan overstromende markten met locaties die uiteindelijk met elkaar concurreerden en donuts verkochten bij benzinestations en gemakswinkels, die ook franchisemarktaandeel wegnamen.

Het bedrijf probeerde ooit donuts te verkopen via autoruiten en zonnedaken

In een noodlottige poging om het bedrijf naar de toekomst te brengen, testte Krispy Kreme in 2003 de verkoop van donuts rechtstreeks via autoruiten en zelfs zonnedaken op een druk kruispunt in Mountain View, Californië, waarbij klanten draadloos betaalden. Onnodig te zeggen dat het proefproject is mislukt

Er is een Hot Light-app

Download de app en het zal u precies vertellen wanneer donuts op uw dichtstbijzijnde locatie warm en klaar zijn.

De 1000e winkel die vorig jaar werd geopend in Kansas City

De winkel ging op 24 februari 2015 open en de eerste klant won een jaar lang elke week een dozijn gratis donuts.

Er is maar één buitenpost in New York City en die bevindt zich op een interessante locatie

Heb je trek in Krispy Kreme in New York City? Hoewel er vroeger een handvol locaties in Manhattan waren, bevindt de enige die nog over is zich in het vochtige en groezelige Penn Station.

Ze faseren in voor regenwoudveilige palmolie

De zoektocht naar palmolie is verantwoordelijk voor de uitputting van het regenwoud, en in 2014 beloofde de keten om alleen duurzame en verantwoorde palmolie te gebruiken. Tegen het einde van 2016 belooft het dat de overgrote meerderheid, zo niet alle, van zijn palmolie afkomstig zal zijn van "plantages die zich houden aan de principes voor de bescherming van bossen, veengronden van elke diepte en geen uitbuiting van gemeenschappen en arbeiders."

Er is elk jaar een 'Krispy Kreme Challenge'-race in Raleigh

EPG_EuropPhotoGraphics / Shutterstock

Hoewel het geen officiële band heeft met het bedrijf, is er sinds 2004 elk jaar in Raleigh een liefdadigheidsevenement waarbij deelnemers 4 mijl naar een Krispy Kreme rennen, een dozijn donuts eten (in totaal ongeveer 2.400 calorieën) en vervolgens de 2,5 mijl terug rennen naar de finish. De race heeft tot nu toe meer dan $ 750.000 opgehaald voor het North Carolina Children's Hospital en trekt jaarlijks gemiddeld ongeveer 65.000 hardlopers. Helaas was tijdens de race van dit jaar, die vorige maand werd gehouden, een 58-jarige deelnemer stierf aan een hartaanval kort nadat de race begon.