De beste recepten

Hoe een vis te fileren

Hoe een vis te fileren

Een vis leren fileren is een belangrijke vaardigheid in de keuken en we willen alle kinderen inspireren om het eens te proberen. Of je het nu gaat bakken, bakken of barbecueën, met deze nieuwe vaardigheid maak je in een mum van tijd een heerlijk familiediner.

Het fileren van een vis kan de eerste keer dat je het doet lastig zijn, dus zorg ervoor dat je een volwassene bij je hebt om te helpen. En hoe meer je deze vaardigheid oefent, hoe gemakkelijker het zal zijn. In deze video gebruikt Buddy makreel, maar je kunt deze methode toepassen op elke rondvis.

Vis is erg voedzaam - het is een goede bron van eiwitten, die we nodig hebben voor groei en herstel, en een bron van vitamines en mineralen die ons helpen gezond te blijven. We zouden moeten streven naar het eten van twee porties vis per week, waarbij ten minste één portie vette vis is (wat een goede bron van omega 3-vetzuren is).

Je hebt nodig:

 • 1 hele makreel, schoongemaakt en ontdaan van ingewanden
 • Een flexibel, scherp mes - om u te helpen alle botten te omzeilen
 • Een snijplank (leg er een vochtige doek onder zodat hij niet beweegt)
 • Een bakje om de afgewerkte filets in te doen
 • Een kom voor afgedankte botten en afsnijdsels
 • Tang voor het verwijderen van botten
 1. Plaats eerst het mes achter de vin en snij stevig af om de kop te verwijderen.
 2. Gebruik vervolgens de lengte van het mes om voorzichtig een kant van de ruggengraat in één lange beweging af te snijden, ongeveer halverwege de vis. Houd uw hand voorzichtig maar stevig op de bovenkant van de vis om hem stabiel te houden, en houd uw vingers uit de weg.
 3. Zoek nu het kleine gaatje aan de onderkant van de vis - zijn anus - en steek je mes voorzichtig door de vis vanaf de ruggengraat naar het gat. Houd je hand weer plat op de vis, kantel het mes iets naar beneden en snijd in één beweging naar de staart.
 4. Volg de snede langs de rug die je eerder hebt gemaakt, gebruik het midden van het mes om zachte bewegingen te maken, volg de botten nauwkeurig om de rest van de filet te verwijderen.
 5. Om de filet op te ruimen, snijdt u de staart af en laat u de punt van het mes over de hele lengte van de vis langs de zijkant lopen, aangezien deze vrij stevig is, om de buik af te snijden.
 6. Ga met je vinger langs het midden van de filet om de botten te vinden en gebruik een tang om ze eruit te trekken.
 7. Draai nu de filet om, knijp hem tussen je vingers en maak met het mes kleine, ondiepe insnijdingen in de huid met regelmatige tussenpozen van 1-2 cm. Dit zal helpen om meer kruiden en smaak in uw vis te krijgen.
 8. Herhaal het proces aan de andere kant van je vis.

Tip: Zorg ervoor dat je je oppervlakken afveegt terwijl je bezig bent en maak je mes tussendoor schoon om te voorkomen dat je mes wegglijdt.

Bekijk Buddy's recept voor het koken van knapperige makreel hier en ontdek waarom vis zo goed voor ons is hier.


Bekijk de video: Hoe fileer je zeebaars lijngevangen (Januari- 2022).