Nieuwe recepten

Moeten we meer zeewier eten?

Moeten we meer zeewier eten?

Hoewel het boordevol goedheid zit, van nature overvloedig in het VK en heerlijk om op te starten, wordt zeewier vaak over het hoofd gezien als ingrediënt. Deze week onderzoeken Jamie en Jimmy op Friday Night Feast de gezondheidsvoordelen van zeewier en hebben ze er plezier in om er iets echt lekkers van te maken. Hier legt Laura Matthews, Jamie's Head of Nutrition, uit waarom we moeten nadenken over koken met zeewier.

Gedroogd zeewier (of nori) is een ongelooflijk voedzaam ingrediënt. Het is een goede bron van eiwitten - essentieel voor het lichaam om te groeien en zichzelf te herstellen - en het bevat een hele reeks vitamines en mineralen, die ons lichaam in kleine hoeveelheden nodig heeft om gezond te blijven en goed te werken.

Zeewier is een van de weinige plantaardige bronnen van jodium, wat belangrijk is voor de cognitieve functie en het behouden van een gezonde huid. Het is ook een goede bron van vitamine B12, kalium, ijzer, koper en mangaan.

Inheems Brits zeewier

Als eilandstaat zijn we gezegend met een voorraad van een aantal van 's werelds geweldige voedingsmiddelen op zee, waaronder veel zeewier! Ondanks Ierse en Welshe tradities zoals laverbread, associëren de meeste mensen in het VK zeewier tegenwoordig met Aziatische recepten.

Als Brits zeewier met al zijn voordelen je interesse heeft gewekt, kijk dan eens naar deze recepten voor kokos rijst poké of zalm en zeewiersalade. Ook topkok Nathan Outlaw heeft een heerlijk recept voor kokkel- en zeewierrisotto.

In termen van verse variëteiten is kelp een geweldig ingrediënt om mee te koken vanwege de intense umami-smaak - geweldig om extra diepte toe te voegen aan soepen en stoofschotels. Dus probeer eens iets anders en geef zeewier een werveling!

Mis de aflevering van deze week niet Vrijdagavondfeest (Vrijdag, 20.00 uur Channel 4) om te zien welke lekkernijen Jamie en Jimmy ritselen met zeewier.


Bekijk de video: Over Jodium tekort in Nederland, is Kelp veilig en de Schildklier (Januari- 2022).